Załóż bloga Zaloguj się



Na wigilijnym stole - Karp

01:11, 12/05,2016

alt

 

Zupa z karpia

Składniki

2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1 cebula, 2 ziemniaki, 5 dkg masła, resztki karpia i głowa, mleczko, 2 małe rybki, 3 dkg mąki, szczypta imbiru, pieprzu i soli, Dodatek do zupy: grzanki z bułki

Sposób przyrządzania;

Oskrobane jarzyny i cebulę poszatkować na tarce do jarzyn, wrzucić do rondla z masłem i dusić pod przykryciem, aż będą miękkie.
Oddzielnie gotować w osolonej wodzie resztki ryb. Gdy jest ich mało, dodać dwie małe rybki, płocie lub karasie.
Gdy ryby będą miękkie, przecedzić rosół przez sito do jarzyn, mięsko rybie obrać bardzo starannie z ości, podzielić na cząstki i położyć na talerz.
Tymczasem ziemniaki obrane i wymyte pokrajać w drobną kostkę, włożyć do zupy, dodać po szczypcie korzeni i małą łyżkę soli i gotować, aż ziemniaki zmiękną.
Miękkie już ziemniaki rozkłócić z mąką i kilkoma łyżkami wody i wlać do zupy.
Gdy jest mleczko z karpia, przetrzeć przez sito, rozprowadzić zupą i zagotować.
Włożyć do wazy z zupą mięsko rybie. Oddzielnie podawać zarumienione grzanki.

 

alt

 

Karp w galarecie

Składniki;

marchew, pietruszka, seler, por, dużo cebuli, troszkę przyprawy korzennej, kilka ziaren pieprzu, kawałeczek liścia laurowego (bobkowego), cała ryba.

Sposób przyrządzania;

Ugotować pokrojone jarzyny - marchew, pietruszka, seler, por, dużo cebuli, troszkę przyprawy korzennej (może być przyprawa do ryb Knorra), kilka ziaren pieprzu i kawałeczek liścia laurowego (bobkowego) na małym ogniu.
Wywar wystudzić i przecedzić. Włożyć rybę wraz ze wszystkimi częściami (płetwy, ogon, pęcherz, głowa - znajduje się tam najwięcej kleju i można nie dodawać żelatyny) do garnka z wodą, gotować 30-40 minut i zostawić do przestygnięcia
Rybę wyjąć, wyciągnąć ości, okroić, ułożyć na półmisku i zalać rosołem sklarowanym białkiem. Jeśli jest dużo ryby można dodać trochę żelatyny.

 

alt

 

Karp w szarym sosie

Składniki;

SOS, 3dkg migdałów, 3 dkg rodzynek sułtańskich, 2 goździki, 4 ziarna pieprzu angielskiego, listek bobkowy, 1/2 l cytryny, 1 dkg piernika, kieliszek czerwonego wina, 1 łyżeczka cukru, 4 dkg masła, 3 dkg mąki, 1/2 l rosołu, 2 suszone śliwki., KARP, 1 kg karpia, jarzyny, cebula, 1/2 l wina, przyprawa korzenna (do piernika).

Sposób przyrządzania;

Sos;

Z masła i mąki zrób zasmażkę dodaj piernik, cukier, sok z cytryny, śliwki - gotuj 1/2 godz.
Po ugotowaniu wlej wino, włóż wymyte rodzynki i sparzone, drobniutko pokrojone migdały.

Karp;

Karpia oskrob i natrzyj solą aby skóra na nim pobielała.
Gotuj w wywarze z jarzyn z dodatkiem wina i soli.
Wcześniej wykonany szary sos rozprowadzić smakiem spod karpia, położyć karpia na półmisku i polać sosem.

 

alt

 

Karp bez ości ( według Czarnieckiego)

Na początku Czerniecki zwraca uwagę, iż wziąć należy „karpia dobrego” i zdjąć z niego skórę. Czynić to należy jednakże z ogromną delikatnością „żebyś dziary nie uczynił” (nie zepsuł skóry). Pozostałe głowy, według kuchmistrza, należy usmażyć. Następnie przystępujemy do obierania ryby z mięsa. Mięso szatkujemy, a tę „siekaninę” smażymy w maśle lub oliwie. Do tego dodajemy podprażoną, drobno posiekaną cebulkę oraz rodzynki. To wszystko posypujemy pieprzem i solą oraz odrobiną cynamonu, a następnie dodajemy do tego również trochę tartego chleba. Całość mieszamy i zawijamy w zdjętą uprzednio skórę karpiową, a następnie kładziemy w „glinianą bryttwannę”, do której wlewamy oliwę lub masło, aby karp zamókł. Do tego dokładamy wcześniej usmażone głowy. Wszystko polewamy winem lub octem winnym oraz „limoniom” (sokiem z cytryny); posypujemy cynamonem, cukrem i pieprzem. I tym sposobem otrzymujemy pierwszą ze staropolskich potraw, którą możemy podać na wigilijny stół.

 

alt

 

Karp po żydowsku

Składniki: 1 karp o wadze 1,5 kg paczka włoszczyzny 2 średnie cebule 3 łyżki oliwy lub masła 10 kulek ziela angielskiego 4 listki laurowe 100 g rodzynek 200 ml białego wina sok z 1 cytryny sól czarny pieprz cukier żelatyna

Sposób przyrządzania;

Na początku należy sprawić karpia, a następnie go filetować. Odcinamy głowę oraz kręgosłup. Następnie solimy rybę i polewamy sokiem z cytryny. Tak przygotowanego karpia pozostawiamy na 30 minut. Kolejnym krokiem jest obranie włoszczyzny, którą po obraniu kroimy w talarki i delikatnie smażymy na maśle lub oleju. Po podsmażeniu włoszczyzny dodajemy około 1, 5 litra wody.
Podpieczoną cebulę oraz listki, zioło angielskie, wino, rodzynki, sól, oraz pieprz gotujemy około 20 minut. Kolejny etap to włożenie karpia do gotującego się wywaru. Pamiętajmy o zmniejszeniu ognia, wywar razem z karpiem gotujemy 30 minut. Teraz karpia musimy odłowić. Wywar przelewamy przez sito. Zachowujemy rodzynki, a wywar doprawiamy do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Karp po żydowsku powinien być słodki, delikatnie słony oraz pikantny. Do wywaru dodajemy odpowiednią ilość żelatynę . Ostatnim etapem przygotowań jest oderwanie z filetów ości po przestudzeniu. Teraz kroimy rybę na paski i wykładamy na półmisku. Rybę dekorujemy rodzynkami i zalewamy schłodzoną żelatyną, tak aby karp po żydowsku uzyskał glazurę. Półmisek na rybę powinien być wystarczająco wysoki, aby karp po żydowsku był cały w niej zanurzony

 

alt

 

Karp pieczony z ziołami

Składniki;

1 cały karp
1 mała papryczka chili
1 cytryna
2-3 średnie cebule
2-3 ząbki czosnku
50 ml białego wina
kawałek masła
kilka gałązek natki pietruszki
szczypta suszonego tymianku i rozmarynu
kilka łyżek oleju
sól , pieprz czarny mielony


Sposób przygotowania;

Karpia oczyść (łuskę zachowaj na szczęście!) umyj i osusz. Natnij w poprzek ciała głęboko, co 2 cm aż do kręgosłupa. Chili, czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj. Wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny, olejem, białym winem, tymiankiem i rozmarynem. Dopraw całość solą i pieprzem. Marynatę wetrzyj w rybę. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Zeszklij na maśle. Przypraw solą, pieprzem i wyłóż na blachę. Karpia połóż na cebuli i piecz w maksymalnie rozgrzanym piekarniku niecałe pół godziny. Podawaj rybę w całości na ogrzanym półmisku.

 

alt

Karp z orzechami

Składniki;

Ryba:
2 filety z karpia (ewentualnie 4 dzwonka)
2 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz
Sos bakaliowy:
100 g orzechów włoskich
50 g migdałów w słupkach
2 łyżki miodu
50 ml wytrawnego białego wina
100 ml śmietanki kremówki
3 łyżki świeżego tymianku

Sposób przyrządzania;

Ryba:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Karpia oprósz solą i pieprzem, przysmaż z obu stron na maśle na złoty kolor i przełóż do gorącego piekarnika na mniej więcej 10 minut (w zależności od grubości ryby).

Sos bakaliowy:
Posiekaj tymianek. Na patelni, na której smażyła się ryba, upraż orzechy i migdały, dodaj białe wino i miód, podgrzewaj na małym ogniu. Dodaj śmietanę i tymianek.
Pieczonego karpia podawaj z bakaliowym sosem.

 

alt

 

Karp w mleku po polsku

Składniki;

600 g filetu karpia
1 kg skorzonery
50 g cukru
50 g masła
2 l mleka
3 cebule
1 cytryna
5 goździków
20 g korzenia imbiru
szczypta szafranu

Sposób przyrządzania;

Mleko wlewamy do garnka, doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę kroimy w plastry i wraz z goździkami dodajemy do mleka, które delikatnie podgrzewamy, po czym dodajemy nitki szafranu. Następnie mleko odstawiamy na 2-3 godziny, aby ostygło. W czasie kiedy mleko stygnie, pasternak obieramy, kroimy w 1 cm kostki, oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Obieramy skorzonerę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pod szczelnym przykryciem pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni wraz ze skorzonerą.

Rybę tniemy na 4 porcje, wkładamy do mleka wraz z cienko pokrojonym imbirem po czym doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 4 do 5 minut. Pasternak przekładamy do kielicha blendera, dodajemy odrobinę mleka z garnka i blendujemy na gładką masę, dodając na koniec masło (jeszcze więcej masła!) i cukier. Skorzonerę tniemy w słupki o długości około 2 cm. Rybę wykładamy na pasternak i podajemy z pieczoną skorzonerą.

 

alt

 

Karp gotowany po staropolsku

Składniki;


karp (powinno wyjść ok. 1 kg filetów)
włoszczyzna (bez kapusty)
natka pietruszki
sos:
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
2 łyżki migdałów i rodzynek
1 łyżka miodu
3 zmiażdżone goździki
1/2 cytryny
pieprz, sól


Sposób przyrządzania;



Karpia umyć i odfiletować. Filety pokroić na porcje, oprószyć pieprzem i solą.
Włoszczyznę umyć, zalać 2 szklankami wody i gotować na małym ogniu.
Po 20 minutach włożyć kawałki karpia i gotować kolejne 20 minut.
Z mąki i masła zrobić zasmażkę. Dodać miód, sok z cytryny, migdały, rodzynki, goździki, sól, pieprz i wszystko wymieszać.
Rybę przełożyć na półmisek i polać przygotowanym sosem. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.

 

alt

 

Karp zapiekany w śmietanie

Składniki;


4 filety z karpia
dwie garści grzybów (świeże pieczarki lub mrożone kurki albo rydze)
dwie średnie cebule
czubata łyżka masła
pół szklanki oliwy z oliwek
szklanka 30% kwaśnej śmietany
sól, pieprz
garść drobno posiekanej natki pietruszki
pół szklanki soku z cytryny


Sposób przyrządzania'

Filety z karpia skrapiamy sokiem z cytryny, potem myjemy, osuszamy, ponownie skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy.

Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę. Jeśli używamy pieczarki, to obieramy je i kroimy na połówki, jeśli zaś mrożone kurki lub rydze, to dodajemy je w całości.

Na oliwie podsmażamy cebule, aż się lekko zeszklą, następnie dodajemy grzyby i smażymy kilka minut do całkowitego odparowania soku. Wtedy dodajemy masło i smażymy jeszcze 2–3 minuty. Taki sposób smażenia grzybów wydobędzie z nich wspaniały smak i aromat.

Z karpia usuwamy sok z cytryny, po czym solimy go, posypujemy delikatnie pieprzem i smażymy 3 minuty na silnie rozgrzanej oliwie.

W żaroodpornym naczyniu układamy filety, na nie kładziemy grzyby z cebulą i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Po 15 minutach, kiedy ryba w środku jest już prawie doskonała, a grzyby lekko przypieczone z wierzchu, na potrawę wylewamy śmietanę i wstawiamy jeszcze na 5 minut do piekarnika.

Po wyjęciu z piekarnika karpia posypujemy pietruszką.

 

alt

 


 
RANKING STRON. Darmowa reklama w internecie. Darmowe statystyki TOPLISTA. Najlepsza toplista. Ranking. Fajne forum dyskusyjne - ranking forum. Najlepsze fora.