Załóż bloga Zaloguj się



Na wigilijnym stole - Mak

Published on 12/18,2016

alt

 

Staropolskie łamańce z makiem

Składniki;

1 szklanka maku
2 szklanki mleka
2/3 szklanki miodu
nasiona z połowy laski wanilii (ewentualnie aromat wanilinowy lub odrobina waniliowej esencji)
10 dkg namoczonych wcześniej w rumie lub koniaku rodzynek
10 dkg posiekanych migdałów, orzechy włoskie i skórka pomarańczowa
20 dkg mąki
1 żółtko
15 dkg masła
5 dkg cukru pudru
skórka z połowy cytryny
szczypta soli (w niektórych przepisach jest również 1 proszku do pieczenia)

Sposób przyrządzania;



Szklankę maku zalewamy 2 szklankami wrzącego mleka i przez około 20 minut gotujemy na wolnym ogniu.
Po ostudzeniu mak przelewamy na sito, by go dokładnie odsączyć. Dobrze jest kilka razy wymieszać go na sitku.
Mak mielimy. Jeśli do naszej maszynki do mielenia nie mamy specjalnego sitka do maku (ma drobniejsze oczka), trzeba, używając tradycyjnej maszynki, zmielić go trzy razy (w przypadku sitka do maku wystarczy raz albo dwa razy).
Do zmielonego maku dodajemy miód, nasiona wanilii (ewentualnie trochę aromatu wanilinowego lub odrobinę waniliowej esencji), namoczone wcześniej w rumie lub koniaku rodzynki, migdały, orzechy włoskie i skórkę pomarańczową.
Gdy masa makowa okaże się zbyt gęsta lub mało spoista (trudno będzie wtedy mak nabierać kruchymi łamańcami) można ją doprawić niewielką ilością słodkiej śmietanki.
Masę makową przed podaniem trzeba schłodzić. Bezpośrednio przed podaniem wykładamy mak na półmisek i „nabijamy” kruchymi ciasteczkami.
Do mąki i cukru dodajemy siekając zimne masło oraz przyprawy. Następnie dodajemy żółtko i szybko zagniatamy (kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania).
Gdy ciasto będzie gotowe, zawinięte w folię musi trafić minimum na 1 godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm (z proszkiem do pieczenia cieniej, bo trochę urośnie).
Z placka wycinamy podłużne ciasteczka (np. 3x10 cm), trójkąty lub romby.
Ciastka układamy na blasze wysmarowanej masłem lub na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze około 180-200 st. C na złocisty kolor. Pamiętajmy, że kruchych ciasteczek nie zdejmujemy z blachy aż ostygną, bo inaczej się pokruszą.

 

alt

 

Staropolskie kluski z makiem

Składniki;

Masa makowa:

250g maku
ok. 2 szklanki bakalii  (rodzynki, suszone śliwki, morele, orzechy, skórka pomarańczowa), można też dać suszone figi i daktyle.
1 szklanki miodu
2 łyżki masła
olejek migdałowy lub arakowy

Ciasto na kluski;

250g mąki + nieco mąki do podsypania
1 żółtko
ok. 1 szklanki ciepłej wody
1 płaskiej łyżeczki soli

Sposób przygotowania;

Mak zalać wrzącym mlekiem i gotować na małym ogniu aż da się rozetrzeć między palcami. Odsączyć. Następnie zmielić 3 razy.   Bakalie posiekać, zalać na parę minut wrzątkiem (oprócz orzechów). Odsączyć. Na patelni roztopić masło. Wrzucić bakalie, mak, dodać miód. Smażyć chwilę. Dodać parę kropli olejku migdałowego albo arakowego.

Mąkę przesiać na stolnicy, zrobić w głębienie nożem, wbić żółtko, dodać sól. Wlać powoli ciepłą wodę. Zagnieść niezbyt elastyczne ciasto. Rozwałkować na placek o grubości 3 mm i wycinać podłużne ok. 1×7 cm paski. Posypać mąką i pozostawić na godzinę do podsuszenia. Ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju. Ugotowane kluski wymieszać z masą makową. Kluski z makiem podawać na zimno bądź na ciepło pod koniec kolacji wigilijnej jako deser

 

alt

 

Makówki

Składniki'

1/2 kg maku
1 litr mleka
1/2 kostki masła
1/2 szklanki miodu
3/4 szklanki cukru
po 10 dag bakalii - orzechy włoskie, migdały, rodzynki
po 5 dag bakalii- skórka pomarańczowa , suszone morele
bułka wrocławska

Sposób przygotowania;

Mak sparz i zmiel trzykrotnie. Zmielony mak zalej szklanką wody i zagotuj.
Bakalie sparz, osusz, z migdałów zdejmij skórkę, pokrój na kawałki.
Do gotującego się maku wlej mleko, dodaj miód, masło i pokrojone bakalie, gotuj razem do momentu zagotowania masy.
Bułkę pokrój w kromki o grubości 7-8 milimetrów
W dużej misce układaj warstwami: bułkę i gorącą masę makową. Ostatnią warstwę powinien stanowić mak. kolejne warstwy masy makowej posyp odrobiną cukru.Posyp po wierzchu wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymii cukrem. Odstaw do ostygnięcia.

 

alt

 

Kutia

Składniki;

400 g maku
300 g pszenicy
200 g miodu
150 ml śmietanki kremówki(słodkiej)
30 g migdałów
40 g orzechów włoskich
40 g rodzynek


Sposób przyrządzania;

Zalewamy mak wrzątkiem i pozostawiamy go na około 8 godzin w wodzie. W ten sposób ziarno mięknie.
W osobnym półmisku zalewamy pszenicę zimną wodą i również pozostawiamy do napęcznienia na ok. 8 godzin. Następnie gotujemy ją na małym ogniu, aż do miękkości. Wodę odlewamy, pszenicę pozostawiamy do ostudzenia.
Namoczony mak odsączamy z wody i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.
Migdały obieramy ze skórki, po wcześniejszym sparzeniu (można je sparzyć nawet dwukrotnie, wtedy skórka sama odchodzi), następnie kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy także kroimy na drobno.
Rodzinki zalewamy wrzątkiem i po 3 minutach odsączamy.
Mak i pszenicę łączymy w misce, dodajemy miód (jeżeli miód, którego używamy ma postać stałą, przedtem należy go podgrzać w kąpieli wodnej – wtedy będzie miał płynną konsystencję) i kremówkę.
Na koniec dodajemy bakalie: orzechy, migdały, rodzynki.
Mieszamy dokładnie wszystko i gotowe.

 

alt

 

Placek cygański z makiem

Składniki

30 dkg maku
25 dkg cukru
6 jaj
13 dkg masła
6 łyżek grysiku
30 dkg bakalii
1 mały proszek do pieczenia
40 dkg niezbyt soczystych jabłek

Przygotowanie

Mak sparz i zmiel 2-krotnie w maszynce do mielenia. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę.  Cukier utrzyj  z masłem dodając po jednym żółtku. Następnie dodaj resztę składników i dobrze wymieszaj. Na końcu delikatnie połącz z pianą z białek. Formę wysmaruj olejem i oprósz mąka, grysikiem lub tartą bułką. Przełóż ciasto i piecz ok. 45 - 50 minut w 175 st. C.

 

alt

 

Staropolski makowiec


SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 2 duże makowce ( ok. 30 cm jeden )

    3 szklanki mąki pszennej

    ¾ szklanki cukru pudru

    120 g masła

    3 żółtka

    jajko

    ½ szklanki ciepłego mleka

    20 g suchych drożdży lub 40 g świeżych

    szczypta soli


SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

    1 szklanka suchego maku

    ½ szklanki miodu

    ½ szklanki cukru pudru

    łyżka masła, roztopionego

    ½ szklanki śmietanki kremówki

    ½ szklanki rodzynek

    2 łyżki powideł

    2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej

    sok z cytryny

    skórka otarta z cytryny

 

SKŁADNIKI NA LUKIER:

    1 szklanka cukru pudru

    2 łyżki soku z cytryny

    2-3 łyżki gorącej wody


Sposób przygotowania:

Do dużej miski przekładamy masło oraz cukier puder, miksujemy. Następnie dodajemy cały czas miksując mąkę, po 1 żółtku, jajko, drożdże, ciepłe mleko, sól i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie jednolite i pulchne przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ( 1-1,5 godz ).

Mak płuczemy, odsączamy na sicie i przekładamy do rondelka. Zalewamy wrzącą wodą i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 15 min. Po tym czasie odcedzamy, przekładamy do malaksera lub innego urządzenia i ucieramy. Do masy makowej dodajemy cały czas ucierając, cukier, rozpuszczone masło, miód, śmietankę, powidła, rodzynki, skórkę pomarańczową, sok oraz skórkę z cytryny.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na dosyć cienki placek ( u mnie o gr. 0,5 cm ). Na ciasto nakładamy masę makową, zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca od brzegów i zwijamy jak roladę. Końce zlepiamy i zawijamy pod spód. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do napuszenia. Pieczemy w temp. 160 C przez 20 min, następnie podkręcamy temp. do 200 C i pieczemy do zarumienienia skórki ok. 5 min. Ostudzone makowce posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem ( wszystkie składniki na lukier mieszamy razem, aż powstanie dosyć gęsta konsystencja ).

 

alt

 

Tort makowy z migdałami



Składniki:

    25 dag suchego maku
    0,5 l mleka
    8 jajek
    20 dag cukru
    6 łyżek miodu
    laska wanilii
    20 dag migdałów
    kilka kropli olejku migdałowego
    5 łyżek tartej bułki
    15 dag rodzynek
    10 dag suszonych śliwek
    masło i tarta bułka do formy



Sposób przygotowania:


    Mak opłucz, zalej wrzącym mlekiem, gotuj 40 minut na małym ogniu.
    Zestaw z ognia, pozostaw na 2 godziny, by napęczniał.
    Odsącz, zmiel 2 razy w maszynce.

    Utrzyj żółtka z cukrem, miodem i miąższem z laski wanilii.
    Dodaj do masy makowej, wymieszaj.
    Połowę migdałów zmiel, dodaj esencję migdałową, wymieszaj z masą makową.
    Śliwki posiekaj.
    Dodaj do masy tartą bułkę, rodzynki i śliwki.
    Na koniec dodaj delikatnie ubitą pianę z białek. Wymieszaj.

    Tortownicę natłuść, wysyp tartą bułką.
    Przełóż do niej masę.
    Wierzch posyp pozostałymi migdałami (możesz je przekroić na połówki).
    Piecz przez 50 minut w 200°C.

 

alt

 

Makowiec na kruchym cieście z konfiturą żurawinową


Składniki na kruche ciasto:

    300 g mąki pszennej
    200 g masła, w temperaturze pokojowej
    120 g drobnego cukru do wypieków
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z wanilii. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić.

Formę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepić połową kruszonki (nie wciskamy mocno w formę, raczej wysypujemy i delikatnie przyklepujemy). Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut na bladozłoty kolor.

Ponadto:

    400 g świeżej lub mrożonej żurawiny
    4 łyżki cukru

Żurawinę i cukier umieścić w garnuszku. Zagotować, do popękania żurawiny i pogotować przez kilka minut do lekkiego zgęstnienia dżemu. Odstawić.

Masa makowa:

    250 g maku
    30 g masła, w temperaturze pokojowej
    1/4 szklanki miałkiego brązowego cukru
    1/2 szklanki płynnego miodu*
    100 g suszonej żurawiny
    50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    1 łyżka zmielonych migdałów
    1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
    2 białka, ubite na sztywną pianę

Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.

/Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem/.

Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.

W misie miksera wymieszać wszystkie składniki masy makowej, pod sam koniec delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek.

Tak przygotowaną masę makową wyłożyć na podpieczony wcześniej kruchy spód, wyrównać.

Na masę makową równo wyłożyć konfiturę z żurawiny. Na wierzch żurawiny pokruszyć pozostałe kruche ciasto.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut do zezłocenia kruszonki. Wyjąć, wystudzić.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

 

 

alt

 

Świąteczny tort makowy z kremem waniliowym i nutą pomarańczy


Składniki na blaty makowe:

    300 g maku
    270 g drobnego cukru do wypieków
    8 dużych jajek, żółtka i białka osobno
    3 łyżki kaszy manny
    2 łyżki bułki tartej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki ekstraktu z migdałów

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.

/Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem/.

Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.

Żółtka umieścić w misie miksera razem z cukrem i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać zmielony mak, kaszę manną, bułkę tartą, proszek do pieczenia, ekstrakt z migdałów. Zmiksować do połączenia.

W osobnym naczyniu białka ubić na sztywną masę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać szpatułką.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Do formy wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 45 minut, lub trochę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i w ten sposób wystudzić ciasto.

Ciasto wyjąć z formy, przekroić wzdłuż dwukrotnie, na 3 blaty.

Do nasączenia:

    50 ml likieru pomarańczowego
    2 łyżki wody

Wymieszać.

Krem waniliowy:

    600 g serka mascarpone, schłodzonego
    300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
    5 łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku)
    1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ziarenka z 1 laski wanilii)

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder (uważając, by nie 'przebić' kremówki, tzn. nie miksować zbyt długo, bo się zwarzy). W osobnym naczyniu wymieszać szpatułką serek mascarpone. Dodawać do niego ubitą kremówkę, pastę waniliową, mieszając delikatnie szpatułką.

Ponadto:

    150 ml konfitury pomarańczowej

Wykonanie:

Na paterze położyć pierwszy makowy blat. Nasączyć go 1/3 przygotowanej mieszanki z likierem. Posmarować niezbyt grubą warstwą konfitury pomarańczowej. Na konfiturę wyłożyć część kremu. Przykryć drugim blatem makowym, który naponczować, posmarować konfiturą i przykryć kremem, zostawiając krem na wierzch tortu i jego boki. Przykryć ostatnim blatem makowym, naponczować. Wierzch i boki tortu wysmarować kremem, dowolnie udekorować.

Przed krojeniem, tort pozostawić w chłodzie na kilka godzin.

 

alt

 

Makowiec na biszkopcie



Składniki na biszkopt:

    4 jajka
    2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
    2/3 szklanki mąki pszennej
    2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej

Składniki na masę makową:

    500 g maku
    3 jajka, białka i żółtka oddzielnie
    130 g masła, w temperaturze pokojowej
    1 szklanka łagodnego miodu
    2 łyżki cukru
    4 łyżki oleju
    100 g posiekanych orzechów włoskich
    100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    100 g posiekanych migdałów lub płatków migdałowych
    2 łyżeczki ekstraktu z migdałów

Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.

/Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem/.

Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę (można mikserem). Dodawać żółtka, jedno po drugim i dalej ucierać. Dodać zmielony mak, miód, olej, bakalie, ekstrakt i wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową.

Formę o wymiarach 40 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 40 minut.

Gdy masa makowa się piecze przygotować biszkopt.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką.

Przygotowane ciasto biszkoptowe wylać na gorącą masę makową. Piec dodatkowe 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto odwrócić, by biszkopt znajdował się na spodzie.

Wierzch udekorować cukrem pudrem, lukrem lub czekoladą - dowolnie.


 

alt

 

Makowe babeczki z fistaszkami


Składniki na około 10 babeczek:

    150 g masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzeszków)
    4 duże jajka
    350 g masy makowej
    3 łyżki miodu
    1 jabłko stare na tarce na dużych oczkach
    ekstrakt migdałowy - odrobina (w masie makowej już był dodany)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło orzechowe, zmiksować. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia i powstania luźnej masy maślanej. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, do połączenia.

Gotowe ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, wypełniając papilotkę prawie do pełna.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Dodatkowo:

    garść orzeszków ziemnych

Polewa czekoladowa:

    20 g masła
    80 g mlecznej czekolady

Oba składniki umieścić w miseczce i roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Ciepłą polewą udekorować babeczki, posypać orzeszkami ziemnymi.

Uwaga: słodkość babeczek w dużej mierze będzie zależała od słodkości masy makowej, ilość cukru należy dobrać do smaku.

 

alt

 

Wyjątkowy świąteczny tort dla wybrednych


Składniki na biszkopt kakaowy:

    50 g mąki pszennej
    50 g skrobi ziemniaczanej
    40 g kakao
    4 jajka, białka i żółtka osobno
    150 g drobnego cukru do wypieków
    szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, kakao - przesiać i odłożyć.

W misie miksera umieścić żółtka i połowę cukru. Utrzeć do otrzymania bardzo jasnej masy żółtkowej.

W drugim naczyniu umieścić białka i zacząć ubijanie. Po lekkim spienieniu dodać sól i ubić do sztywności. Dodawać pozostały cukier, łyżka po łyżce, powoli i stopniowo, cały czas ubiajając do powstania sztywnej i błyszczącej masy bezowej. Do masy bezowej dodać utarte żółtka i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Dodać przesiane składniki i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do powstania ciasta o konsystencji musu.

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.

Składniki na blaty bezowe:

    3 białka (120 g)
    szczypta soli
    150 g drobnego cukru do wypieków
    pół łyżeczki soku z cytryny lub octu
    pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na nich narysować 2 okręgi o średnicy 20 - 21 cm - beza urośnie również na boki podczas pieczenia (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę).

W misie miksera ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Dodać sok z cytryny/ocet i ubić. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą skrobię ziemniaczaną.

Masę bezową przełożyć na narysowane koła, wyrównać.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 150ºC. Włożyć do niego obie przygotowane blachy z bezami i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 120ºC (z termoobiegiem). Piec/suszyć przez około 1 godzinę (w razie konieczności wydłużając czas pieczenia) aż beza będzia chrupka i lekko popęka z wierzchu. Wyłączyć piekarnik - pozostawić do wystudzenia.

Krem kawowo - makowy:

    1 szklanka mleka
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej (w proszku lub w postaci granulek)
    3 żółtka
    110 g drobnego cukru do wypieków
    1 łyżka skrobi ziemniaczanej
    250 g masła
    70 g suchego i zmielonego maku

W ganuszku zagotować mleko z kawą. W misie miksera umieścić żółtka i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy żółtkowej. Dodać łyżkę skrobi i utrzeć. Dodać połowę wrzącego mleka i zmiksować.

Zahartowaną pastę jajeczną wlać do reszty zagotowanego mleka, dobrze wymieszać, do połączenia. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, często mieszając. Od momentu zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z palnika. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała powierzchni kremu, odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej (podczas studzenia nie wolno mieszać!).

Masło utrzeć w misie miksera. Dodawać wystudzony budyń, w trzech turach, ucierając. Na sam koniec dodać suchy i zmielony mak. Utrzeć.

Odłożyć 5 łyżek masy kremowej na lekkie posmarowanie boków i wierzchu tortu, a resztę podzielić na 4 równe części.

Nasączenie:

    125 ml likieru Amaretto
    125 ml przegotowanej zimnej wody

Wymieszać.

Ponadto:

    pół słoiczka gęstego dżemu lub konfitury: wiśniowej lub z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych
    okruszki czekoladowych ciastek lub kakaowego biszkoptu lub wiórków czekoladowych na posypanie boków i wierzchu tortu

Wykonanie:

Na paterze układać wg kolejności: blat biszkoptu, nasączenie (1/3 z całości), konfitura, krem kawowo - makowy (1 część), blat bezowy, krem kawowo - makowy (2 część), blat biszkoptu, nasączenie (1/3 z całości), konfitura, krem kawowo - makowy (3 część), blat bezowy, krem kawowo - makowy (4 część), blat biszkoptu, nasączenie (1/3 z całości).

Tort z boku i wierzchu posmarować cienką odłożoną warstwą kremową. Posypać okruszkami biszkoptów/czekoladowych ciastek/wiórkami czekolady. Schłodzić.

Tort przechowywać w lodówce. Wyjąć z lodówki minimum 30 minut przed podaniem, by krem 'doszedł' do temperatury pokojowej i by tort lepiej się kroił.

 

 

alt


http://www.blogan.pl/trackback.php?id=60743

Dodaj komentarz
 authimage

Na wigilijnym stole - Mak



  1. travel Link exchange is nothing else except it is simply placing the other person's web site link on your page at suitable place and other person will also do similar in support of you. https://en.wikipedia.org/wiki/La_Gomera


  2. travel With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement? My site has a lot of exclusive content I've either authored myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement. Do you know any solutions to help protect against content from being stolen? I'd definitely appreciate it. https://en.wikipedia.org/wiki/La_Gomera06-03


  3. Chorwacja Byłem na świetnych wczasach w Chorwacji. W Aprtamentach Mary było rewelacyjnie. Dojechanie zajęło 12 godzin od Zwardonia. Pag na którą można dostać dzięki mostowi nazywana jest mienem księżycową wyspą bo jest na niej minium roślinności. Plaża publiczna jest kamienista a woda czysta. Nasz domek mieści się w Bosanie. Plaża tylko dla gości jest rewelacyjna. Przez cały dzien dzieci mają mozliwość pluskać się w słownej wodzie. Odpoczynej w Chorwacji to świetny sposób by zregerować siły.


  4. travel Good post! We are linking to this particularly great content on our site. Keep up the good writing.


  5. travel Hi, Neat post. There is a problem along with your website in web explorer, might test this? IE nonetheless is the marketplace leader and a large portion of other people will leave out your great writing due to this problem.


  6. travel Great post but I was wondering if you could write a litte more on this subject? I'd be very grateful if you could elaborate a little bit more. Thanks!


  7. travel If you desire to grow your familiarity simply keep visiting this site and be updated with the hottest information posted here.


  8. travel I visited several sites but the audio quality for audio songs current at this website is in fact marvelous.


  9. Travel I am curious to find out what blog system you're utilizing? I'm having some small security problems with my latest site and I'd like to find something more safeguarded. Do you have any recommendations?


  10. travel I am not certain the place you're getting your information, but good topic. I must spend some time learning more or working out more. Thanks for magnificent info I used to be searching for this information for my mission.


  11. travel I will right away snatch your rss as I can not in finding your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you've any? Kindly allow me realize so that I may subscribe. Thanks.


  12. travel Hi there! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers? I'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard on. Any suggestions?


  13. travel It's really very complicated in this busy life to listen news on TV, so I just use the web for that purpose, and obtain the latest news.


  14. travel Have you ever thought about creating an ebook or guest authoring on other sites? I have a blog based upon on the same ideas you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my audience would appreciate your work. If you're even remotely interested, feel free to shoot me an e-mail.


  15. travel Hi there, I discovered your blog via Google whilst searching for a comparable matter, your site got here up, it seems good. I have bookmarked it in my google bookmarks. Hi there, simply was aware of your blog through Google, and located that it's really informative. I am going to watch out for brussels. I will appreciate in the event you proceed this in future. Numerous folks can be benefited from your writing. Cheers!


  16. travel This is a topic that is near to my heart... Best wishes! Where are your contact details though?


  17. travel An outstanding share! I have just forwarded this onto a friend who had been doing a little homework on this. And he actually ordered me lunch simply because I discovered it for him... lol. So allow me to reword this.... Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to talk about this issue here on your blog.


  18. travel This paragraph will help the internet people for setting up new blog or even a weblog from start to end.


  19. travel Excellent blog here! Also your website loads up fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as fast as yours lol


  20. Travel I used to be able to find good information from your blog articles.


  21. travel I am sure this post has touched all the internet viewers, its really really good piece of writing on building up new weblog.


  22. travel Hi there! Do you know if they make any plugins to help with SEO? I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very good gains. If you know of any please share. Thank you!


  23. travel Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I've truly enjoyed surfing around your blog posts. In any case I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!


  24. travel I'm not sure why but this web site is loading very slow for me. Is anyone else having this issue or is it a issue on my end? I'll check back later on and see if the problem still exists.


  25. travel I do trust all the ideas you have offered to your post. They're really convincing and can definitely work. Still, the posts are very quick for novices. May you please prolong them a little from next time? Thank you for the post.


  26. Travel May I just say what a relief to discover somebody that truly understands what they are talking about on the net. You actually realize how to bring a problem to light and make it important. More and more people should read this and understand this side of the story. It's surprising you are not more popular since you certainly possess the gift.


  27. travel Excellent post. I was checking constantly this weblog and I'm inspired! Very useful information particularly the last section :) I handle such information much. I was looking for this certain information for a very lengthy time. Thank you and best of luck.


  28. travel Nice blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog shine. Please let me know where you got your design. Many thanks


  29. travel Useful info. Lucky me I discovered your site unintentionally, and I am stunned why this accident did not came about in advance! I bookmarked it.


  30. travel Thanks , I've just been searching for info about this subject for ages and yours is the greatest I have came upon so far. However, what in regards to the bottom line? Are you positive about the source?


  31. Travel Hi there, I enjoy reading all of your article. I wanted to write a little comment to support you.


  32. Travel Fantastic post however , I was wanting to know if you could write a litte more on this topic? I'd be very grateful if you could elaborate a little bit more. Thanks!


  33. travel Heya this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I'm starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!


  34. travel Howdy just wanted to give you a quick heads up. The words in your post seem to be running off the screen in Opera. I'm not sure if this is a formatting issue or something to do with web browser compatibility but I thought I'd post to let you know. The layout look great though! Hope you get the problem fixed soon. Kudos


  35. travel I'm not sure exactly why but this site is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end? I'll check back later and see if the problem still exists.


  36. travel Hello superb website! Does running a blog such as this take a large amount of work? I have very little understanding of programming however I was hoping to start my own blog in the near future. Anyways, if you have any suggestions or tips for new blog owners please share. I know this is off topic however I simply wanted to ask. Many thanks!


  37. travel My relatives every time say that I am killing my time here at web, except I know I am getting familiarity all the time by reading thes pleasant articles or reviews.


  38. sexfantasy.es You actually make it seem so easy together with your presentation however I to find this topic to be actually something that I think I might by no means understand. It seems too complex and extremely wide for me. I'm looking ahead for your subsequent post, I will attempt to get the hold of it!


  39. http://www.wikipizza.com/UserProfile/tabid/61/userId/865298/language/en-US/Default.aspx An outstanding share! I've just forwarded this onto a colleague who had been doing a little research on this. And he actually ordered me dinner because I found it for him... lol. So let me reword this.... Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending time to discuss this subject here on your web page.


  40. http://inteno.no My family every time say that I am killing my time here at web, except I know I am getting know-how every day by reading such fastidious articles.


  41. silk lashes for sale An intriguing discussion is definitely worth comment. I believe that you need to write more on this subject, it may not be a taboo matter but usually people do not speak about such topics. To the next! Many thanks!!


  42. csgo skins price I enjoy what you guys are up too. This kind of clever work and exposure! Keep up the fantastic works guys I've included you guys to my blogroll.


  43. ruralhealthlink.org I am not sure where you're getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for great info I was looking for this info for my mission.


  44. cs go knife skins steam This is my first time pay a quick visit at here and i am genuinely pleassant to read everthing at alone place.


  45. http://reanz.nbth.at It's very effortless to find out any matter on web as compared to books, as I found this article at this web site.


  46. cheapest madden mobile coins Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.


  47. servicecenterteam.com I really like reading an article that can make people think. Also, thank you for allowing me to comment!


  48. nba live coins free I'm not sure exactly why but this web site is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end? I'll check back later and see if the problem still exists.


  49. manicure I loved as much as you'll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.


  50. Major Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I've truly enjoyed browsing your blog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and I'm hoping you write again soon!
 
RANKING STRON. Darmowa reklama w internecie. Darmowe statystyki TOPLISTA. Najlepsza toplista. Ranking. Fajne forum dyskusyjne - ranking forum. Najlepsze fora.