Załóż bloga Zaloguj się



Na wigilijnym stole - Karp

Published on 12/05,2016

alt

 

Zupa z karpia

Składniki

2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1 cebula, 2 ziemniaki, 5 dkg masła, resztki karpia i głowa, mleczko, 2 małe rybki, 3 dkg mąki, szczypta imbiru, pieprzu i soli, Dodatek do zupy: grzanki z bułki

Sposób przyrządzania;

Oskrobane jarzyny i cebulę poszatkować na tarce do jarzyn, wrzucić do rondla z masłem i dusić pod przykryciem, aż będą miękkie.
Oddzielnie gotować w osolonej wodzie resztki ryb. Gdy jest ich mało, dodać dwie małe rybki, płocie lub karasie.
Gdy ryby będą miękkie, przecedzić rosół przez sito do jarzyn, mięsko rybie obrać bardzo starannie z ości, podzielić na cząstki i położyć na talerz.
Tymczasem ziemniaki obrane i wymyte pokrajać w drobną kostkę, włożyć do zupy, dodać po szczypcie korzeni i małą łyżkę soli i gotować, aż ziemniaki zmiękną.
Miękkie już ziemniaki rozkłócić z mąką i kilkoma łyżkami wody i wlać do zupy.
Gdy jest mleczko z karpia, przetrzeć przez sito, rozprowadzić zupą i zagotować.
Włożyć do wazy z zupą mięsko rybie. Oddzielnie podawać zarumienione grzanki.

 

alt

 

Karp w galarecie

Składniki;

marchew, pietruszka, seler, por, dużo cebuli, troszkę przyprawy korzennej, kilka ziaren pieprzu, kawałeczek liścia laurowego (bobkowego), cała ryba.

Sposób przyrządzania;

Ugotować pokrojone jarzyny - marchew, pietruszka, seler, por, dużo cebuli, troszkę przyprawy korzennej (może być przyprawa do ryb Knorra), kilka ziaren pieprzu i kawałeczek liścia laurowego (bobkowego) na małym ogniu.
Wywar wystudzić i przecedzić. Włożyć rybę wraz ze wszystkimi częściami (płetwy, ogon, pęcherz, głowa - znajduje się tam najwięcej kleju i można nie dodawać żelatyny) do garnka z wodą, gotować 30-40 minut i zostawić do przestygnięcia
Rybę wyjąć, wyciągnąć ości, okroić, ułożyć na półmisku i zalać rosołem sklarowanym białkiem. Jeśli jest dużo ryby można dodać trochę żelatyny.

 

alt

 

Karp w szarym sosie

Składniki;

SOS, 3dkg migdałów, 3 dkg rodzynek sułtańskich, 2 goździki, 4 ziarna pieprzu angielskiego, listek bobkowy, 1/2 l cytryny, 1 dkg piernika, kieliszek czerwonego wina, 1 łyżeczka cukru, 4 dkg masła, 3 dkg mąki, 1/2 l rosołu, 2 suszone śliwki., KARP, 1 kg karpia, jarzyny, cebula, 1/2 l wina, przyprawa korzenna (do piernika).

Sposób przyrządzania;

Sos;

Z masła i mąki zrób zasmażkę dodaj piernik, cukier, sok z cytryny, śliwki - gotuj 1/2 godz.
Po ugotowaniu wlej wino, włóż wymyte rodzynki i sparzone, drobniutko pokrojone migdały.

Karp;

Karpia oskrob i natrzyj solą aby skóra na nim pobielała.
Gotuj w wywarze z jarzyn z dodatkiem wina i soli.
Wcześniej wykonany szary sos rozprowadzić smakiem spod karpia, położyć karpia na półmisku i polać sosem.

 

alt

 

Karp bez ości ( według Czarnieckiego)

Na początku Czerniecki zwraca uwagę, iż wziąć należy „karpia dobrego” i zdjąć z niego skórę. Czynić to należy jednakże z ogromną delikatnością „żebyś dziary nie uczynił” (nie zepsuł skóry). Pozostałe głowy, według kuchmistrza, należy usmażyć. Następnie przystępujemy do obierania ryby z mięsa. Mięso szatkujemy, a tę „siekaninę” smażymy w maśle lub oliwie. Do tego dodajemy podprażoną, drobno posiekaną cebulkę oraz rodzynki. To wszystko posypujemy pieprzem i solą oraz odrobiną cynamonu, a następnie dodajemy do tego również trochę tartego chleba. Całość mieszamy i zawijamy w zdjętą uprzednio skórę karpiową, a następnie kładziemy w „glinianą bryttwannę”, do której wlewamy oliwę lub masło, aby karp zamókł. Do tego dokładamy wcześniej usmażone głowy. Wszystko polewamy winem lub octem winnym oraz „limoniom” (sokiem z cytryny); posypujemy cynamonem, cukrem i pieprzem. I tym sposobem otrzymujemy pierwszą ze staropolskich potraw, którą możemy podać na wigilijny stół.

 

alt

 

Karp po żydowsku

Składniki: 1 karp o wadze 1,5 kg paczka włoszczyzny 2 średnie cebule 3 łyżki oliwy lub masła 10 kulek ziela angielskiego 4 listki laurowe 100 g rodzynek 200 ml białego wina sok z 1 cytryny sól czarny pieprz cukier żelatyna

Sposób przyrządzania;

Na początku należy sprawić karpia, a następnie go filetować. Odcinamy głowę oraz kręgosłup. Następnie solimy rybę i polewamy sokiem z cytryny. Tak przygotowanego karpia pozostawiamy na 30 minut. Kolejnym krokiem jest obranie włoszczyzny, którą po obraniu kroimy w talarki i delikatnie smażymy na maśle lub oleju. Po podsmażeniu włoszczyzny dodajemy około 1, 5 litra wody.
Podpieczoną cebulę oraz listki, zioło angielskie, wino, rodzynki, sól, oraz pieprz gotujemy około 20 minut. Kolejny etap to włożenie karpia do gotującego się wywaru. Pamiętajmy o zmniejszeniu ognia, wywar razem z karpiem gotujemy 30 minut. Teraz karpia musimy odłowić. Wywar przelewamy przez sito. Zachowujemy rodzynki, a wywar doprawiamy do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Karp po żydowsku powinien być słodki, delikatnie słony oraz pikantny. Do wywaru dodajemy odpowiednią ilość żelatynę . Ostatnim etapem przygotowań jest oderwanie z filetów ości po przestudzeniu. Teraz kroimy rybę na paski i wykładamy na półmisku. Rybę dekorujemy rodzynkami i zalewamy schłodzoną żelatyną, tak aby karp po żydowsku uzyskał glazurę. Półmisek na rybę powinien być wystarczająco wysoki, aby karp po żydowsku był cały w niej zanurzony

 

alt

 

Karp pieczony z ziołami

Składniki;

1 cały karp
1 mała papryczka chili
1 cytryna
2-3 średnie cebule
2-3 ząbki czosnku
50 ml białego wina
kawałek masła
kilka gałązek natki pietruszki
szczypta suszonego tymianku i rozmarynu
kilka łyżek oleju
sól , pieprz czarny mielony


Sposób przygotowania;

Karpia oczyść (łuskę zachowaj na szczęście!) umyj i osusz. Natnij w poprzek ciała głęboko, co 2 cm aż do kręgosłupa. Chili, czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj. Wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny, olejem, białym winem, tymiankiem i rozmarynem. Dopraw całość solą i pieprzem. Marynatę wetrzyj w rybę. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Zeszklij na maśle. Przypraw solą, pieprzem i wyłóż na blachę. Karpia połóż na cebuli i piecz w maksymalnie rozgrzanym piekarniku niecałe pół godziny. Podawaj rybę w całości na ogrzanym półmisku.

 

alt

Karp z orzechami

Składniki;

Ryba:
2 filety z karpia (ewentualnie 4 dzwonka)
2 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz
Sos bakaliowy:
100 g orzechów włoskich
50 g migdałów w słupkach
2 łyżki miodu
50 ml wytrawnego białego wina
100 ml śmietanki kremówki
3 łyżki świeżego tymianku

Sposób przyrządzania;

Ryba:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Karpia oprósz solą i pieprzem, przysmaż z obu stron na maśle na złoty kolor i przełóż do gorącego piekarnika na mniej więcej 10 minut (w zależności od grubości ryby).

Sos bakaliowy:
Posiekaj tymianek. Na patelni, na której smażyła się ryba, upraż orzechy i migdały, dodaj białe wino i miód, podgrzewaj na małym ogniu. Dodaj śmietanę i tymianek.
Pieczonego karpia podawaj z bakaliowym sosem.

 

alt

 

Karp w mleku po polsku

Składniki;

600 g filetu karpia
1 kg skorzonery
50 g cukru
50 g masła
2 l mleka
3 cebule
1 cytryna
5 goździków
20 g korzenia imbiru
szczypta szafranu

Sposób przyrządzania;

Mleko wlewamy do garnka, doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę kroimy w plastry i wraz z goździkami dodajemy do mleka, które delikatnie podgrzewamy, po czym dodajemy nitki szafranu. Następnie mleko odstawiamy na 2-3 godziny, aby ostygło. W czasie kiedy mleko stygnie, pasternak obieramy, kroimy w 1 cm kostki, oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Obieramy skorzonerę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pod szczelnym przykryciem pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni wraz ze skorzonerą.

Rybę tniemy na 4 porcje, wkładamy do mleka wraz z cienko pokrojonym imbirem po czym doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 4 do 5 minut. Pasternak przekładamy do kielicha blendera, dodajemy odrobinę mleka z garnka i blendujemy na gładką masę, dodając na koniec masło (jeszcze więcej masła!) i cukier. Skorzonerę tniemy w słupki o długości około 2 cm. Rybę wykładamy na pasternak i podajemy z pieczoną skorzonerą.

 

alt

 

Karp gotowany po staropolsku

Składniki;


karp (powinno wyjść ok. 1 kg filetów)
włoszczyzna (bez kapusty)
natka pietruszki
sos:
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
2 łyżki migdałów i rodzynek
1 łyżka miodu
3 zmiażdżone goździki
1/2 cytryny
pieprz, sól


Sposób przyrządzania;



Karpia umyć i odfiletować. Filety pokroić na porcje, oprószyć pieprzem i solą.
Włoszczyznę umyć, zalać 2 szklankami wody i gotować na małym ogniu.
Po 20 minutach włożyć kawałki karpia i gotować kolejne 20 minut.
Z mąki i masła zrobić zasmażkę. Dodać miód, sok z cytryny, migdały, rodzynki, goździki, sól, pieprz i wszystko wymieszać.
Rybę przełożyć na półmisek i polać przygotowanym sosem. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.

 

alt

 

Karp zapiekany w śmietanie

Składniki;


4 filety z karpia
dwie garści grzybów (świeże pieczarki lub mrożone kurki albo rydze)
dwie średnie cebule
czubata łyżka masła
pół szklanki oliwy z oliwek
szklanka 30% kwaśnej śmietany
sól, pieprz
garść drobno posiekanej natki pietruszki
pół szklanki soku z cytryny


Sposób przyrządzania'

Filety z karpia skrapiamy sokiem z cytryny, potem myjemy, osuszamy, ponownie skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy.

Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę. Jeśli używamy pieczarki, to obieramy je i kroimy na połówki, jeśli zaś mrożone kurki lub rydze, to dodajemy je w całości.

Na oliwie podsmażamy cebule, aż się lekko zeszklą, następnie dodajemy grzyby i smażymy kilka minut do całkowitego odparowania soku. Wtedy dodajemy masło i smażymy jeszcze 2–3 minuty. Taki sposób smażenia grzybów wydobędzie z nich wspaniały smak i aromat.

Z karpia usuwamy sok z cytryny, po czym solimy go, posypujemy delikatnie pieprzem i smażymy 3 minuty na silnie rozgrzanej oliwie.

W żaroodpornym naczyniu układamy filety, na nie kładziemy grzyby z cebulą i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Po 15 minutach, kiedy ryba w środku jest już prawie doskonała, a grzyby lekko przypieczone z wierzchu, na potrawę wylewamy śmietanę i wstawiamy jeszcze na 5 minut do piekarnika.

Po wyjęciu z piekarnika karpia posypujemy pietruszką.

 

alt

 


http://www.blogan.pl/trackback.php?id=60719

Dodaj komentarz
 authimage

Na wigilijnym stole - Karp



  1. second I know this if off topic but I'm looking into starting my own weblog and was curious what all is needed to get setup? I'm assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I'm not very web savvy so I'm not 100% positive. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Appreciate it


  2. minecraft I like reading a post that can make people think. Also, thank you for allowing me to comment!


  3. tinder dating site Hello it's me, I am also visiting this site regularly, this web site is in fact pleasant and the visitors are in fact sharing nice thoughts.


  4. minecraft I got this site from my friend who told me on the topic of this web site and now this time I am browsing this website and reading very informative articles or reviews here.


  5. http://tinyurl.com/hk6qaww Since the admin of this web site is working, no question very rapidly it will be famous, due to its quality contents.


  6. tinyurl.com Very shortly this site will be famous among all blogging visitors, due to it's good content


  7. tinder dating site Hmm it appears like your site ate my first comment (it was extremely long) so I guess I'll just sum it up what I wrote and say, I'm thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog blogger but I'm still new to everything. Do you have any tips and hints for beginner blog writers? I'd genuinely appreciate it.


  8. tinder dating site Keep on working, great job!


  9. mink lashes extensions near me Hey there! I know this is somewhat off-topic however I needed to ask. Does running a well-established blog such as yours take a massive amount work? I'm brand new to writing a blog however I do write in my journal every day. I'd like to start a blog so I will be able to share my own experience and thoughts online. Please let me know if you have any ideas or tips for new aspiring bloggers. Appreciate it!


  10. Layla We absolutely love your blog and find most of your post's to be just what I'm looking for. can you offer guest writers to write content in your case? I wouldn't mind creating a post or elaborating on a number of the subjects you write with regards to here. Again, awesome web site!


  11. diamond silk lashes review Hello colleagues, pleasant piece of writing and fastidious urging commented at this place, I am genuinely enjoying by these.


  12. fifa 17 coins generator without human verification Hi there! I could have sworn I've been to this blog before but after looking at many of the posts I realized it's new to me. Nonetheless, I'm certainly happy I discovered it and I'll be book-marking it and checking back often!


  13. tinder dating site I have been browsing online more than 2 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It's pretty worth enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.


  14. mink lash extensions nyc I am not sure where you're getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for wonderful information I was looking for this info for my mission.


  15. fifa 17 coins for sale ps4 Fine way of explaining, and nice paragraph to take data concerning my presentation subject matter, which i am going to deliver in institution of higher education.


  16. free dating sites no fees Hi there! Would you mind if I share your blog with my facebook group? There's a lot of folks that I think would really appreciate your content. Please let me know. Thank you


  17. mink individual lashes kit If some one wants to be updated with most recent technologies then he must be pay a visit this web site and be up to date daily.


  18. free dating sites no fees Good response in return of this question with firm arguments and explaining the whole thing regarding that.


  19. free dating sites no fees I'm gone to inform my little brother, that he should also go to see this webpage on regular basis to obtain updated from most recent news.


  20. rothbuildersverobeach.net Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I've really enjoyed browsing your blog posts. In any case I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!


  21. Thorsten Thanks for any other great article. Where else could anyone get that kind of information in such an ideal way of writing? I've a presentation subsequent week, and I'm at the search for such info.


  22. gfxmarketplace.com Hi there! I know this is kinda off topic however I'd figured I'd ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog post or vice-versa? My website addresses a lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you might be interested feel free to shoot me an email. I look forward to hearing from you! Awesome blog by the way!


  23. silk lashes review I am curious to find out what blog system you happen to be using? I'm having some minor security issues with my latest blog and I would like to find something more safeguarded. Do you have any suggestions?


  24. madden mobile coins cheap First of all I want to say excellent blog! I had a quick question which I'd like to ask if you do not mind. I was interested to find out how you center yourself and clear your mind prior to writing. I've had difficulty clearing my thoughts in getting my ideas out. I truly do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be lost simply just trying to figure out how to begin. Any suggestions or hints? Kudos!


  25. cs go skin trade hack This is really attention-grabbing, You're an excessively professional blogger. I've joined your feed and look forward to in quest of extra of your fantastic post. Additionally, I've shared your site in my social networks


  26. cs go skins trade A fascinating discussion is definitely worth comment. I believe that you should publish more about this subject matter, it may not be a taboo matter but typically people don't talk about such issues. To the next! Cheers!!


  27. actsys.co.kr Do you have a spam problem on this website; I also am a blogger, and I was curious about your situation; we have developed some nice practices and we are looking to trade techniques with others, please shoot me an email if interested.


  28. http://marcombest.org/UserProfile/tabid/761/userId/43537/Default.aspx constantly i used to read smaller articles that also clear their motive, and that is also happening with this paragraph which I am reading at this place.


  29. BHW Tremendous things here. I am very glad to peer your article. Thanks a lot and I'm taking a look ahead to contact you. Will you please drop me a e-mail?


  30. BHW We are a bunch of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site offered us with valuable information to work on. You've performed an impressive task and our entire neighborhood will be grateful to you.


  31. BHW Hi there! This article couldn't be written any better! Reading through this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I will send this post to him. Pretty sure he's going to have a great read. I appreciate you for sharing!


  32. fifa coins 17 uk Hi colleagues, how is the whole thing, and what you would like to say concerning this paragraph, in my view its genuinely awesome in support of me.


  33. adskeep.com Great delivery. Solid arguments. Keep up the great spirit.


  34. Delmar It's truly very complex in this full of activity life to listen news on TV, thus I simply use the web for that purpose, and get the most up-to-date news.


  35. www.krogerfeedback.com Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this write-up and the rest of the site is extremely good.


  36. www.krogerfeedback.com I'm gone to tell my little brother, that he should also pay a quick visit this web site on regular basis to take updated from latest news.


  37. sapphirecorp.de I was recommended this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my problem. You're wonderful! Thanks!


  38. Domingo I don't even know how I ended up here, but I believed this post used to be good. I do not recognise who you might be but certainly you're going to a famous blogger in case you are not already. Cheers!


  39. http://ihexds.dmadventures.com/?q=node/7491 I know this web page offers quality dependent posts and extra stuff, is there any other web site which offers these stuff in quality?


  40. Marina I was suggested this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my problem. You're incredible! Thanks!


  41. Carina Hi there colleagues, nice post and good urging commented at this place, I am in fact enjoying by these.


  42. nba mobile coins Hey there! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no backup. Do you have any solutions to protect against hackers?


  43. Michele With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My website has a lot of completely unique content I've either created myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the web without my agreement. Do you know any ways to help reduce content from being ripped off? I'd definitely appreciate it.


  44. Bobbye I was recommended this blog by my cousin. I'm not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You're wonderful! Thanks!


  45. Minecraft When I originally commented I clicked the "Notify me when new comments are added" checkbox and now each time a comment is added I get four e-mails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Thank you!


  46. Minecraft When someone writes an piece of writing he/she retains the image of a user in his/her brain that how a user can be aware of it. Thus that's why this piece of writing is great. Thanks!


  47. minecraft how to download maps Fantastic blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers? I'm planning to start my own site soon but I'm a little lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like Wordpress or go for a paid option? There are so many choices out there that I'm completely overwhelmed .. Any ideas? Thank you!


  48. cs go tips tricks I'm really impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it's rare to see a great blog like this one nowadays.


  49. buy madden 17 coins I am in fact delighted to glance at this blog posts which contains lots of helpful data, thanks for providing these statistics.


  50. Walter Cool blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog stand out. Please let me know where you got your design. Cheers
 
RANKING STRON. Darmowa reklama w internecie. Darmowe statystyki TOPLISTA. Najlepsza toplista. Ranking. Fajne forum dyskusyjne - ranking forum. Najlepsze fora.